Valeriu Gheorghiță, despre românii care s-au vaccinat cu doze AstraZeneca din lotul ABV2856: „Nu trebuie să intre în panică”

Valeriu Gheorghiță, despre românii care s-au vaccinat cu doze AstraZeneca din lotul ABV2856: „Nu trebuie să intre în panică”
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare din România / Sursa foto: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 11/03/2021, 23:35
Actualizat: 11/03/2021, 23:39

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare din România, medicul Valeriu Gheorghiță a declarat joi seară, la Digi 24, că persoanele vaccinate cu lotul AstraZeneca venit în țară nu au de ce să intre în panică, nefiind dovezi care să ateste o legătură între vaccin și evenimentele adverse raportate în alte țări. El a mai precizat că evenimentele trombotice vor fi evaluate.

Evenimentele trombotice presupun apariția cheagurilor de sânge și pot cauza consecințe medicale în funcție de localizarea acelui cheag. Din acest punct de vedere, nu avem o atitudine particulară pentru persoanele vaccinate atât cu dozele din lotul 2856 cât și cu cel din celelalte tipuri de vaccinuri. Din punct de vedere statistic, ca și în populația generală nevaccinată, există probabilități diferite de apariție a unor evenimente cardiovasculare, neurologice. În România, principala cauză de mortalitate este reprezentă de afecțiunile cardiovasculare. Din toate aceste motive și având în vedere frecvența acestor evenimente raportate, centralizat la nivel european, nu arată o incidență mai crescută decât se întâmplă în mod obișnuit în rândul populației. Nu este nevoie la acest moment de o conduită particulară pentru aceste persoane deja vaccinate. Trebuie să nu intrăm în panică. Atunci când apar modificări în starea de sănătate, luăm legătura cu medicul de familie sau serviciul de urgență, însă nu trebuie să intrăm în panică la acest moment pentru că nu este cazul”, a declarat Gheorghiță, la Digi 24.

Acesta a mai precizat că activitatea de vacinare continuă, în cazul acestui ser.

Italia a ridicat o suspiciune legată de apariția a două evenimente majore de natură trombotică pe un lot ABV2856 și a decis să suspende vaccinarea cu acest tip de vaccin din lotul aferent. Am făcut o evaluare cât se poate de rapidă a tipului de vaccin pe care l-am primit și al loturilor transmise, în România prima tranșă recepționată pe 7 februarie a fost din acest lot, de aproximativ 81.600 de doze și au fost utilizate 77.049 de doze din acest al doilea lot de ABV2856. Au mai rămas neutilizate 4257 de doze. Sunt carantinate. Ele vor fi păstrate. În momentul în care vom avea o concluzie a EMA, vom decide ce se va întâmpla cu acest lot. Activitatea de vacinare continuă”, a mai spus medicul coordonator.

În cursul serii de joi, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, Ministerul Sănătății, ANMDMR, în care a fost analizată situația celor două loturi de vaccinuri.

Deciziile au fost următoarele, arată un comunicat al CNCAV:

  1. „Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
  2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
  3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.

Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia.

Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate”, reamintește CNCAV.

Până acum, în România nu au existat probleme tromboembolice de genul celor semnalate în alte țări la persoane care s-au vaccinat cu AstraZeneca.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi „continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.

Florin Cîțu, după ce 9 state europene au oprit vaccinarea cu AstraZeneca: „Lotul cu probleme nu există în România”

Vaccinarea cu serul AstraZeneca a fost sistată în 9 state europene, după ce s-au constatat unele efecte adverse, în urma adiministrării.

Lotul cu probleme nu există în România”, a spus Florin Cîțu, joi seară, la B1 TV.

Și premierul Florin Cîțu spune că românii nu ar trebui să se îngrijoreze

„Din informațiile pe care le avem în acest moment, lotul respectiv, în care au apărut acele probleme, nu există în România. Vom vedea ce decizie vom lua, dar repet, campania de vaccinare merge mai departe. Am anunțat deja că în luna martie vom primi 170.000 de doze suplimentar de la Pfizer” a spus, Florin Cîțu, în prima parte a emisiunii.

Florin Cîțu: „În România nu există acel lot despre care vorbește EMA”! România bagă în carantină 3.000 de doze AstraZeneca

Am vorbit la pauză și cu domnul Gheorghiță și cu domnul Baciu. În România nu există acel lot despre care vorbește EMA, care a fost în 17 țări. Acolo nu avem nicio problemă. Există primul lot din AstraZeneca, unde mai avem 3.000 de doze, cred, care vor fi puse într-o săptămână în carantină. O să luăm o decizie. Nu există o decizie a EMA, luăm noi această decizie pentru că vrem să fim precauți. Este o suspiciune în Italia, nu este un caz clar. Atunci, ca să fim precauți, să nu existe nicio problemă, decizia luată a fost ca aceste 3.000 de doze să fie puse în crantină. Nu este o recomandare EMA”, a mai spus premierul.

Celălalt lot, ABV5300, a fost livrat în 17 țări din UE și cuprinde un milion de doze de vaccin. Unele țări din UE au suspendat ulterior acest lot ca măsură de precauție.

Un militar și un polițist, morți după ce s-au imunizat cu vaccinul AstraZeneca, în Italia. Procurorii fac cercetări

Stefano Paternò, un subofițer în vârstă de doar 43 de ani al Marinei, originar din Corleone, rezident în Augusta, a murit, joi dimineață, în urma unui stop cardiac la domiciliul său, la o zi după ce a primit prima doză a vaccinului AstraZeneca.

Se pare că serul administrat lui Stefano făcea parte din lotul despre care AIFA, Agenția Italiană a Medicamentului, crede că ar fi vinovat de o serie de efecte adverse grave.

Un procuror-șef a deschis un dosar de cercetare în acest caz, fiind audiat tot personalul medical al spitalului militar care s-a ocupat de inoculare.

Acuzația este de omor, iar procurorul a dispus, de asemenea, sechestru asupra dozelor de vaccin existente în respectiva unitate medicală, potrivit cotidianului italian Il Messaggero, citat de Gazeta Românească.

Și în Catania un procuror a deschis dosar pentru omor cu privire la moartea suspectă a unui polițist în vârstă de 50 de ani, agent al echipei mobile din Catania, care a murit în urmă cu 12 zile după vaccinare. Polițistului i s-a administrat o doză din același lot AstraZeneca. Ancheta a fost deschisă pe baza informațiilor din presă.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Ce salariu are Călin Georgescu. Unde lucrează și cât câștigă pe lună, de fapt
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Alegeri parlamentare 2024: ce votăm pe 1 decembrie și care este procedura prin care se...
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce...
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
E legal să depășești limita de viteză pentru a evita un pericol?
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu, declarații halucinante. Cum s-a întâlnit cu o altă specie și ce spune despre...
Greșelile care-ți strică orice tigaie. Trucuri ca să eviți asta
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Nepoata lui Elvis Presley, Riley Keogh vorbește pentru prima dată despre "blestemul" deceselor din familie
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Test de cultură generală. Care insecte pot detecta explozibili?